Thursday, January 31, 2013

Berjaya! Syusyi!

Kesinambungan dari [ Syusyi oh syusyi! ]

Oyeah!!! Akhirnya berjaya jua. Terlepas rasa frust akibat terbuburnya nasi sushi beberapa hari yang lepas. Kali ini beras yang ditanak berjaya mengekalkan tahap kenasiannya. Buat dengan penuh berhati2 sebab taknak membazir bahan kalau tak jadi. Dan inilah hasilnya he he he... (bayangkan muka shinchan yang syok sendiri dengan pipi yang kemerahan). Seasoning nasi ialah DIY (Do-It-Yourself), cuka+garam+gula yang dibuat secara manual sebab tak jumpa seasoning PTU (Pay-Then-Use) hahaha...(yang beli kat kedai ler).

Dulu gulung sushi secara bongok dan improvised, iaitu menggunakan pelapik buluh untuk cawan yang kecik dan tidak mampu menampung besar sekeping nori (seaweed) itu. Yala, dah tak jumpa penggulung buluh spesel untuk buat sushi, yang macam dalam gambar ni:
Photosource: yesiammyownshrink.blogspot.com
terpaksalah ganti dengan benda lain. Janji boleh makan dan melepaskan diri dari genggaman kempunan sushi. Dulu masa mula-mula try guna nasi biasa je, 'pecah2' la jugak bila potong sushi tu. Guna inti telur + timun + crabstick. Lepas tu ada try guna fishcake (konon2 kreatif la) tapi bluerghh...rasanya kureng....
Photosource: yesiammyownshrink.blogspot.com
Akhirnya kali ini berjaya menggulung sushi dengan memuaskan! Rasa gembira cam dapat angpau besar...(Ehem. Mentang2 Chinese New Year dah dekat....)
Photosource: yesiammyownshrink.blogspot.com
Tadaadapompompomtararampam! Yearghhhhhhh~~~ *fist in the air* Vekkkthoreeyyy!!! (Victory dilaungkan dengan mulut yang penuh dan bersembur2 nasi)

. . . . . . .
. . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . krikrikkrik *bunyi cengkerik*


Ehem. Capcapcap....cicah ngan light soy sauce. *makan secara 100% ladylike*

10 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Eva Beans said...

Sorry, comment had to be removed as the links inserted could be regarded as spam and could cost me my blog...but thanks for visiting =)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.