Sunday, 5 October 2014

Tebiat Dapur Musim Malas

[Photocredit: thelazychef.ca]
Header yang simple (nama pun chef malas) tapi shomel ni aku rembat dari Google Image. Tenkiu Gugel.
Kalau aku malas, atau penat, atau terlampau lapar tapi malas atau penat haha...aku akan try buat menu yang simple dan sekejap je dah siap. Nak kata tahap orang bujang masak, rasanya kucing orang bujang pun boleh masak lebih cantik dari aku tapi apa boleh buat, hidup perlu diteruskan...  *sad background music*

Aku akan pakai apa-apa yang segera dan biasanya perencah tu mmg boleh pakai untuk banyak jenis masakan contohnya pes tomyam, sambal belacan segera, sos, malah pes kuah laksa sarawak (kalau tak pakai akan jadi hiasan dalam kabinet aku je kot siap boleh guna untuk ternak cendawan lagi kalau simpan bertahun-tahun).

Disebabkan aku ni mengada so aku mesti nak tambah sikit2 walau simple mana pun. Maksud simple tu macam telur goreng, hotdog goreng...yang macam tu korang seme memang arif sangat la kan. Dahla aku tak set sangat sukatan2 ni sebab suka main campak je...sebab tu setiap kali masak jadi lain hahaha. Dan aku salu masak sikit2 sebab aku sorang je yang makan. Kucing aku biasanya aku kedekut nak bagi sebab masa kecik dulu perut dorang sombong, salah makan je cirit. Cirit meletop-letop. Ha nanti aku cite kisah cirit meletop ni di lain post k sebab karang korang tak dapat imagine resepi malas aku dengan aman. Haha.

Berikut merupakan masakan malas aku, opss maksud i terlampau penat atau terlampau lapar nak masak lama-lama tapi tekak menyombong, taknak megi atau biskut atau masakan satu bahan je (1 bahan mentah  + minyak masak).

Resepi 1 : Hotdog Apa Yang Ada

Bahan: Hotdog (aku pakai 3 batang, potong kecik ikut suka), pes tomyam, sos (aku pakai sos bbq)
Cara: Panaskan minyak (takyahla banyak sangat kang kena buang balik kalau over), goreng hotdog, pastu campak sikit sos and sikit pes tomyam (setengah sudu teh ke ikut korang la nk rasa tomyam kuat mana). Gaul2 siap makan.

Resepi 2 : Megi Sayur Baby

Bahan: Megi Mamee Kari Letup (faveret aku hasil pengaruh Ms. Noureez), sayur baby kailan (i like sebab rangupsss), bwg merah n bwg putih
Cara: Tumis sikit kisah tragis (bwg merah dan bwg putih ler) dalam minyak sesudu sebelum tuang air (atau lg senang rebus bebawang dalam kuah megi tu terus), campak perencah dan baby kailan kemudian gaul2 sikit, pastu masukkan megi. Dah siap makanlah dengan bahagia.

Resepi 3 : Bosan Ngan Nasik

Bahan: Paratha (roti canai pun boleh tapi aku suka paratha), kari sayur segera (ada yang frozen jual kt kedai), kari daging/ayam/ikan tunjuk (maksudnye yang beli kt kedai hahahah).
Cara: Paratha segera tu dikuarkan dari peti sejuk, tak perlu thaw terus letak dalam kuali yang dah di panaskan minyak. Balik2kan la supaya dua belah masak, kang macam paratha oreo pulak sebelah hitam sebelah putih. Pastu kari sayur segera yang frozen tu letak dalam periuk dan tambah air sikit biar cair dan menggelegak. Perasakan sesuka hati. Siap dua2 makanla. Lagi sedap kot makan dengan kari tunjuk XD. Eh pagi ni aku breakfast paratha ngan susu manis...nyum.

Resepi 4 : Sayur Kacang Lupa Beli Bawang


Bahan: Sayur kacang panjang atau sweet peas (ala2 gitulah sukati korang nak pakai sayur pe pun tapi taktau la resultnya macam mana), pes sambal belacan segera (ala macam asam jawa Xtra tu, aku pakai yang manis)
Cara: Panaskan minyak sikit dalam kuali, campak pes sambal belacan diikuti sayur. Gaul dan garamkan sesukanya. Seperti biasa apa yang digaul dalam kuali akan berakhir di dalam perut.

Resepi 5 : Ayam Goreng Masih Boleh Tahan Lapar Setengah Jam

Bahan: Ayam, pes kuah laksa sarawak (perapkan la dlm 20min ke)
Cara: Panaskan minyak, letak ayam yang diperap secara lemah lembut (jangan campak macam resepi kat atas kang dengan muka sekali terkena goreng) ke dalam kuali dan gorengkan smpai masak. Aku dapat tau boleh goreng ayam macam ni dari instruction belakang pes laksa tu hihihihihihiihihihiiiii~~~ Bau dia boleh tahan...rasa? Gaulkan ngan madu pun xpe atau tmbah garam sikit masa perap tu. Tak tau la kalo pes laksa sarawak korang dah memang cukup masin. Endingnya *ngapngap**burp*.


Macam aku cakap tadi senang2 lagi malas2 buat je masakan 1 bahan...goreng ikan masin sebagai lauk pun sodap...Sekarang korang dah tau tebiat dapur musim malas aku. Sekian tima kasih.

*Dah upgrade aku-aku pulak eh..dulu saya-saya...semakin lama semakin mesra la konon...

No comments:

Post a Comment

Hi...any thoughts to share? Kamon and komen...dont shy-shy. You shy i not shy.